Andreas Örmo

Systemutvecklare, Västerås

Har du några frågor om innehållet?

Helena Lundin
Kommunikationschef

På sistone är det många som besöker

Lediga jobb

Kanske du också är intresserad

Att läsa mer om vad vi kan erbjuda dig

Andra har även besökt

Vår kultur

”Vi får sitta hemma och arbeta, men jag går gärna till kontoret eftersom det är så roligt att snacka skit och ta en kaffe med mina kollegor. Utmanande jobb kan man hitta på flera ställen, men man måste hitta en krets med kollegor man trivs med”.

Karriärbakgrund

Jag läste för många år sedan något som då hette datalogiprogrammet på Mälardalens högskola. Eftersom jag examinerades mitt i en IT-krasch var det väldigt svårt att få jobb. Efter många om och men hamnade jag på en liten privatägd firma som jobbar med robotautomation. Det visade sig vara väldigt roligt att jobba fysiskt med robotar och programmeringen av dem, och jag blev kvar där från 2005–2018. Efter 13 år kände jag att jag ville kliva upp ett snäpp och bli mer styrande över produktionen.

En lördagskväll tog jag ett glas vin och satte mig framför datorn för att leta jobb. Jag fann då en tjänst på Prevas som var skriven för mig. Stjärnorna gick samman den kvällen för fyra år sedan. Min titel idag är IT-konsult eller systemutvecklare. Kalla mig vad du vill, men jag jobbar med mjukvaruutveckling mot industri för att generalisera. Vi jobbar mycket i projekt där vi i slutändan driftar det hos kund. Jag gör inte bara en knapp i ett hörn någonstans. Jag är inblandad i hela kedjan vilket är väldigt roligt.

Det bästa med Prevas

Det bästa med att vara systemutvecklare är att det är roligt att gå till jobbet varje dag. Jag vet att jag kommer stöta på något nytt problem att lösa. Ofta får man klura lite, och man lär sig alltid något nytt på vägen.

Det finns en konstig koppling till att vara konstnär. Man skapar något som en person använder i slutändan.

Det är också en väldigt stor frihet på Prevas. Skulle jag vilja göra någonting annat imorgon, då känner jag verkligen att de skulle ta fasta på det. De chefer jag träffat strävar efter att man ska trivas med det man gör och att arbetet ska kännas viktigt. Vi får sitta hemma och arbeta, men jag går gärna till kontoret eftersom det är så roligt att snacka skit och ta en kaffe med mina kollegor. Utmanande jobb kan man hitta på flera ställen, men man måste hitta en krets med kollegor man trivs med. Det är nog svårare att finna. Vi får lov att tillsammans vara uppfinningsrika varje dag. Man måste kanske uppfinna hjulet igen, även om hjulet denna gång är lite avlångt. Det är så vi tillsammans kommer fram till nya lösningar.

Prevas är också oerhört familjärt. Jag har ju en lång bakgrund i en mycket mindre, privatägd firma där alla var väldigt engagerade och brydde sig om företaget, kulturen och känslan bland de anställda. Jag har samma känsla på Prevas som har mer än 800 anställda i Norden. Det finns en go lagkänsla här. Jag bryr mig om det är röda siffror på ett projekt. Jag vill att det ska gå bra och att kunden ska tycka vi är duktiga. Man är inte en eka i ett jättestort hjul där man lite skiter i hur det går i slutändan, ”för jag får ju min lön ändå”.

Den känslan, att alla bryr sig om det vi arbetar med som team, gör att jag vill stanna. Tillsammans bidrar både jag och mina kollegor också till att effektivisera industrin. Dag för dag, steg för steg blir vi en mer hållbar arbetsplats. Gör vi produktionen mer effektiv blir det mindre spill. Idag arbetar jag bland annat med stålproduktion där vi försöker minimera användandet av resurser för att värma upp ugnar av stål. Då känner jag att vi bidrar till en mindre försämring av miljön.

En gemensam vinst när vi hjälps åt

Ibland får jag frågan om framtidsdrömmar, men jag har inte hunnit tröttna på det jag gör. Jag tycker det är ännu roligare sedan vi slog ihop med andra bolag och blev större. Jag har fått fler kollegor och vi har tillsammans tagit nya tekniksteg. Sammanslagningen har inneburit en bredare kompetens som också öppnat möjligheter för att utveckla produkter internt.

Det finns en enorm positivitet och värme bland alla. Människor som vill det bästa och som stöttar varandra. Det finns inga sura miner eller att man håller inne på kompetens. Man vill snarare föra över kompetens där det behövs. Jag personligen tycker det är jättekul att få hjälpa till om det är någon som behöver hjälp. Om man lyckats samla på sig någonting under åren som någon nyare i branschen vill veta så är det bara roligt. Ofta känns det som en gemensam vinst att kunna hjälpa en kollega som fastnat och inte lyckas komma vidare. Att vara öppen och dela mig sig tror jag är det bästa i det långa loppet.

En av många saker som är roligt här är alla aktiviteter utanför arbetstid. Det är biokvällar, AW:s, whiskyprovningar, fiske, klättring, cykling och löpning på luncherna.

Mycket gemensamma aktiviteter är skitviktigt. Det är många fina själar som drar i trådarna. Vi blir också uppmanade från ledningen att hitta på saker. Vill man kanske visa den sport man själv håller på med på fritiden så finansierar de. De har verkligen förstått fördelen med att också umgås på fritiden. Det är väldigt givande att omge sig med sociala och trevliga människor som är framåt och positiva.

Lär känna mig utanför Prevas

En sak jag gör minst en gång om dagen
Morgonrutinen är att komma till jobbet, byta om eftersom jag cyklar dit, ta en kopp kaffe och ta dagens första snus samtidigt som jag loggar in på datorn. Den morgonkänslan håller i en hel timme. Har jag inte snus då klär jag på mig igen och cyklar till närmsta bensinmack. Sedan gör jag om allt igen på kontoret.

Det konstigaste som hänt dig
Innan jag fick fast jobb efter examen så la jag ut en annons i lokaltidningen. Jag sökte aktivt jobb. Jag fick ett enda svar. Det var från en tjej jag hade gått i samma klass som på mellanstadiet som nu ville gå på en dejt. Jag var jätteglad att jag fick ett mejl, sedan visades det sig att det bara var en dejt. Det blev varken nytt jobb eller en dejt.

Det absolut bästa som hänt mig
Det är så lätt. Det är såklart mina små barn. Annars är det nog snus. Jag jobbade i Tyskland 2007. Jag hade haft slut på snus i en vecka. Utan någon förvarning får jag ett brev från Sverige. En kollega till mig hade skickat två dosor snus till mig för han antog att jag hade slut på snus vid det lag. Det kom skickades till ett litet lantställe jag arbetade på då. Den känslan kommer jag ihåg ännu. Det var helt underbart. De små grejerna i livet kan vara de bästa.

Vad gör du för att göra världen lite bättre?
Källsorterar. Sedan sålde vi en bil så jag cyklar idag överallt. Jag hämtar två barn på dagis med cykelkärra varje dag. Sedan är jag också månadsgivare till olika organisationer som förhoppningsvis bidrar till att världen blir lite bättre. Det är något alla bör göra. Jag tror de flesta i min närhet har råd med det.

Om jag var en superhjälte så skulle jag ha denna superkraft
Kunna flyga måste vara bra. Hade jag också varit väldigt stark hade jag kunnat åka och nypa Putin i kragen nu för att få slut på kriget. Då skulle det vara löst.

Bästa fikan
Det är ju snusen då. Om jag stryker det så är det mammas kanelbullar. Hoppas inte min sambo ser det här.

Vad jag gör när jag inte arbetar
Tar hand om mina barn. Jag tycker också om att umgås med vänner och familj, vara ute och springa, gå på konserter och spela golf. Jag hinner inte allt även fast jag vill.

Min dolda talang
Räknas det att jag kan lura min femåring med trolleritrick? Annars är jag faktiskt väldigt duktig på att åka skridskor, om det ens är en talang?

Min favoritserie
The Expanse. Scifi-serie som ingen någonsin hört talas om. Eller Yellowstone. Det är jämt skägg mellan dem.

Något som motiverar mig
Det är ju klyschigt, men det är barnen som motiverar mig i det mesta jag gör. Dem först. Deras glädje och sätt att vara barn motiverar mig att skärpa till mig och gör allt vad jag kan. Är jag på golfbanan motiveras jag av att spöa min brorsa och morsa. Självklart motiveras jag också av att ha en konsert inbokad. Jag älskar musik. Methal och olika former av sådan musik är favoritgenren.