Helena Gautam

Affärsenhetschef UX, Malmö

Har du några frågor om innehållet?

Helena Lundin
Kommunikationschef

På sistone är det många som besöker

Lediga jobb

Kanske du också är intresserad av att läsa lite mer

Vårt ansvar

Andra har även besökt

Jobba hos oss

”Det finns en öppenhet, vilja och nyfikenhet på Prevas som jag inte var van vid sedan innan. Jag blev så himla glad över det. Man vill hjälpas åt och är nyfikna på varandra mellan regioner. Att nyttja varandras kompetens är hållbart i längden och bidrar till ett större värde för våra kunder.”

Karriärbakgrund

Jag pluggade till Multimediaingenjör på LTH 1997–2000. Jag började sedan arbeta på ett konsultbolag. Livet lekte, men sedan kom IT-kraschen. Med näbbar och klor höll jag fast vid mitt jobb och var kvar där i nästan 15 år. Jag arbetade som projektledare och konsultchef. Jag tyckte om utmaningarna med min roll men jag ville se mer av världen. Jag började då på en digital byrå, men hoppade snabbt på Prevaståget. Det passar bra för mig då jag alltid haft stort intresse för teknik och användare. Jag känner att jag kommit hem nu.

Min roll idag är väldigt skiftande. Jag är affärsansvarig för en av våra enheter, våra UX-designers. När jag började för tre år sedan fick jag möjligheten att bygga det affärsområdet från noll. Det har inneburit mycket frihet, möjligheter och utmaningar tillsammans med mitt team. Idag har vi hittat vår plats på marknaden och inom Prevas-koncernen. Mina dagar kan handla om att arbeta med kunder på ett strategiskt plan, se var de är på väg, hur vi kan hjälpa dem och vara viktiga för dem på lång sikt. Jag arbetar väldigt nära mitt team. Stöttar, är bollplank och rekryterar in nya människor till teamet och ser till att de får en unik plats.

Det bästa med Prevas

En av de bästa sakerna med min arbetsplats är den öppna och varma atmosfären. Man är duktig på att ta vara på nya idéer och lyssnar så alla får komma till tals.

Givetvis går det fel ibland, men man ska våga prova. Det gäller även mig som ledare. Då får teamet rädda mig. Det bästa med att vara ledare är ändå att se personerna runt om mig växa. Jag får se hur de utmanas, finner lösningar, men också känslan av att de vågade och det fungerade. Det är också något som knyter ihop alla på Prevas, oavsett om du är designer, utvecklare eller ledare. Vi får grotta ner oss och försöka komma på hur vi ska hjälpa våra kunder med deras problem. Steg för steg bidrar vi med något och med tekniken hjälper vi människor på riktigt.

Exempelvis hjälper vi sjuksköterskor och läkare att göra gränssnitt som förenklar deras arbete och förminskar risken att göra fel. Det kan direkt påverka patientens behandling på ett bra sätt. Den hållbara aspekten med UX handlar ofta om tillgänglig design. Arbetet utförs så att de allra flesta kan använda det, oavsett funktionsvariationer eller ålder. Det är tekniken som driver utvecklingen framåt, men då måste användarna förstå tekniken annars finns det inget värde i arbetet. Jag såg därför en stor potential med ett UX-team på Prevas som jobbar användarcentrerat. Det tillsammans med Prevas tekniska spjutspetskompetens är guldvärt.

Prevas som arbetsplats är väldigt flexibel. Arbetet utgår från där det passar bäst. Hemifrån, hos kund eller på kontoret.

Det är enkelt att få ihop livspusslet. Jag kan jobba väldigt mycket en dag för att gå hem lite tidigare på fredagen. Jag har en känsla av att Prevas bryr sig om mig även utanför arbetet. Det är viktigt för dem att alla ska må bra, även som privatpersoner. Att röra på mig och må bra är vitalt, där tänker de likadant. Det erbjuds en palett av friskvårdsaktiviteter kontinuerligt. Vi har lunchyoga, löparaktiviteter och olika föreläsningar kring ergonomi och hälsa.

Att vara ledare på Prevas, och utvecklas själv

Jag hoppas folk uppfattar mig som en inlyssnande person som inte står längst fram för att höras och synas mest. Om man får förklara sin egen ledarskapsstil så är jag coachande och släpper hellre fram de andra som experter. Den typen av ledarskap behövs på Prevas eftersom kompetensen är så hög. Jag är inte expert själv, men jag skapar förutsättningar för att lyfta dem. Ibland handlar det om praktiska saker som tid och pengar, men också att hitta spännande projekt som matchar behoven för en specifik person. Det är väl något av det roligaste med ett konsultbolag. Det är helt okej att byta roll eller bransch.

På Prevas förklarar vi karriärutveckling som en klättervägg snarare än en stege, något jag omfamnar som ledare. Både jag och mitt team kan klättra åt sidan, lite snett ner eller upp.

Det viktigaste är att möjligheten finns för att få testa nytt. Det är bara att köra. Haka på säkerhetslinan så har du resten av teamet bakom dig.

Jag själv inspireras mycket av ledarna runt om mig. Vi är en ledningsgrupp som kompletterar, stöttar och utmanar varandra. Mycket av min utveckling sker i vardagen eftersom det nästan dagligen är problem som måste lösas. Jag lyssnar mycket på seminarium och podcasts för att snappa upp trender och vi har även ett kompetensnätverk inom Prevas där vi träffas och har ledarskapsträningar eller säljutbildningar. Nätverkandet är lika viktigt som utbildningarna i sig. Som ledare vill jag också utvecklas, därför delar vi mycket tips och trix mellan varandra. Kunskapen är bred och enorm. Det går inte att inte utvecklas här, oavsett roll.

Lär känna mig utanför Prevas

En sak jag gör minst en gång om dagen
Planerar och planerar om dagen genom att strukturera om mina post it-lappar. Den blir aldrig som jag tänkt, men har ändå oftast koll på läget.

Det absolut bästa som hänt mig
Enkelt. När mina barn föddes.

Något jag gör för att göra världen lite bättre
Jag försöker vara en bra förebild för mina barn och förändra mitt beteende i vardagen till det bättre. Allt ifrån att välja lokalproducerade råvaror till mer miljövänliga transportmedel. Jag upplever att det finns ett stort intresse och mottaglighet från den yngre generationen. De lär mig en hel del.

Om jag var en superhjälte så skulle jag ha denna superkraft
Kunna flyga. Det måste vara en härlig frihetskänsla att kunna ta sig till många spännande platser på ett enkelt sätt.

Bästa fikan
Kaffe och chokladboll – gärna hembakade och flera stycken.

Vad jag gör när jag inte arbetar
Umgås med familj och vänner. Gillar att vara aktiv och har alltid något på gång. När jag inte är med barnen på fotbollsmatch eller i stallet fixar jag gärna i trädgården eller vistas i naturen. Jag plockar svamp och bär eller springer en sväng. Springa gör jag gärna så fort jag får lite tid över och har även börjat tävla en del de senaste åren – mest i lokala lopp.

Min dolda talang
Jag frågade familjen och de sa bakning. Det kan vara allt från tårtor och kakor till julgodis. Gärna flera sorter på en gång så att det alltid finns go-fika hemma eller till utflykten.

Något som motiverar mig
Jag får energi av andra. Glädje smittar av sig och gemensamma utmaningar inspirerar. Jag har en viss tävlingsådra och motiveras av att lyckas med både små och stora mål i vardagen och på jobbet.