Sarah Torstensson

Mjukvaruutvecklare, Göteborg

Har du några frågor om innehållet?

Helena Lundin
Kommunikationschef

På sistone är det många som besöker

Lediga jobb

Kanske du också är intresserad av att läsa lite mer

Om vår kultur

Andra har även besökt

Jobba hos oss

”När jag pratar om Prevas beskriver jag det ofta som en öppen och rolig arbetsplats med högt i tak. Även om jag inte alltid aktivt tänker på våra värderingar så genomsyras alla fyra ändå varje dag i organisationen”.

Karriärbakgrund

Jag pluggade på Chalmers i Göteborg på civilingenjörsprogrammet, inriktning mot automation och mekatronik. Jag fick prova på mycket under utbildningen men föll för signalbehandling som jag tyckte var väldigt intressant. Senare valde jag att fortsätta plugga på mastersprogrammet Communication Engineering och utförde mitt exjobb på TriTech där jag också blev erbjuden anställning. Tritech var ett av flera bolag som sedan köptes upp av Prevas.

Just nu sitter jag ute på uppdrag där jag programmerar och pysslar med radarsystem. Det är en stor mix i uppdraget och jag arbetar med många olika delar, fokus på positionering och kommunikation.

Det är någon typ av magi med att skicka data och göra vettiga saker med den. Jag får lära mig en del av allt och är lite spindeln i nätet.

Det är kul att arbeta med den roll som drar ihop allting för att sen få fram en produkt som människor faktiskt kan använda.

Det bästa med Prevas

Prevas genomsyras av en väldigt familjär stämning där det är helt okej att vara precis den du är. Jag som ung och ny i branschen är väl ändå ett av barnen i denna stora familj. Det finns alltid stöttning från alla håll. Är det något jag är mindre bra på är det bara att be om hjälp. Det är okej att vara ny och inte kunna allt. Man lär sig med tiden. Folk kan sina grejer och är schyssta och delar med sig.

Som nyexaminerad i höstas var jag lite osäker och funderade på om jag verkligen kunde mitt jobb. Då gick jag på middag med alla tjejer på kontoret. De peppade mig och förklarade att alla känner så. Att man kommer kunna så mycket mer om några år och känna sig stark i sin roll. Jag kände verkligen att de var väldigt stöttande då, och så är det alltid.

Det är väldigt kul att jobba här. Det känns nästan som att man har jobblivet ute på uppdraget, och Prevas är den trevliga familjen i bakgrunden.

Jag upplever redan att jag lärt mig så mycket genom utvecklande arbetsuppgifter. Från början visste jag att jag inte ville vara vad vi kallar för ”kodapa”. Jag vill göra något vettigt under min arbetsdag och behöva tänka till lite. Däremot gillar att det finns en kultur där vi faktiskt hjälper varandra och svarar om någon behöver hjälp. Det är inte ”jag hjälper dig när jag är klar med mitt om tre timmar”. Jag får hjälp direkt för att folk vill och de bryr sig. Det finns folk som mig, ung med nya perspektiv, och seniorer som verkligen har koll på branschen. Jag gillar mixen. Det är det som driver fram nya innovativa lösningar vilket är anledningen till att jag ville bli ingenjör. På Prevas är det strukturerat, roligt och en bra ledning. Jag behöver inte få all information av ledningen, men jag upplever att vi får så pass mycket att vi känner oss inkluderade i processen. Säger man något så tas ens åsikt på allvar, även som ny på jobbet.

Prevas utanför kontoret

När jag ska förklara hur min arbetsplats är beskriver jag den ofta som öppen och rolig med högt i tak. Vi lever efter våra företagsvärderingar även om vi inte alltid ens vet om det. Vi är lagspelare som jobbar, umgås tillsammans och utför en miljon olika aktiviteter. Det gör såklart att man utvecklas som vänner också.

Bland annat har vi event inom det vi kallar för Sports Academy där vi provar på olika sporter. Det kan vara en kollega som utövar sporten på fritiden som gärna håller en lektion, och vi andra får prova på något nytt.

Teknik-after works eller Learning Lunch finns där vi får ta del av vad andra kollegor pysslar med och hållbarhetsevent där det tas upp hur vi kan bli mer hållbara i vår vardag.

Vårt friskvårdsbidrag har höjts för att vi som arbetar ska må bättre i längden och för att Prevas som arbetsplats ska bli mer hållbar. Vår VD Johan Strid har även hållit föredrag på internationella kvinnodagen där han lyfte jämställdhetsfrågan. Det är såklart något jag tycker är viktigt. Speciellt i vår bransch. Det är kul när det händer saker, vilket det verkligen gör här.

Lär känna mig utanför Prevas

En sak jag gör minst en gång om dagen
Dricker kaffe, och planerar och jobbar med privata projekt.

Det absolut bästa som hänt mig
När jag lyckats med saker som känts omöjligt. En gång lyckades jag masa mig upp för en tysk alptopp. Som van vandrare i Sverige går jag oftare långt på ganska platta ytor. Detta var stor skillnad med timmar i brant uppförsbacke.

En annan rolig sak var när jag pluggade på Chalmers. Vi fick äntligen vårt kommunikationssystem att sända felfritt till bit-nivå över 100 meter med vårt egendesignade system. Grym känsla.

Något jag gör för att göra världen lite bättre
Jag konsumerar väldigt lite. Köper sällan nya saker, och då bara saker tillverkade i Europa. Jag gör också mycket själv av återvunnet material.

Om jag var en superhjälte så skulle jag ha denna superkraft
Flyga, tänk vad mycket tid jag skulle spara OCH minska koldioxidutsläppen! Kanske möjlighet att stoppa tiden också. Otroligt vad mycket olika projekt jag skulle kunna hinna med.

Bästa fikan
Hembakat.

Vad jag gör när jag inte arbetar
Pysslar och löser problem. Jag har alltid många kreativa småprojekt i gång samtidigt jag försöker beta av. Jag stickar, drejar, renoverar och spelar badminton. Startar allt för ofta nya projekt. Det finns ju så mycket kul att göra!

Mina dolda talanger
Trots mitt mesiga svenska utseende kan jag äta väldigt stark mat. När jag var liten vann jag även en ”starta eld”-tävling i scouterna.

Min favoritserie
Gulity pleasure: Gilmore Girls.

Något som motiverar mig
Problemlösning! Och en härlig grupp att göra det med.